adeeb Akustik


Click here for Myspace Layouts

Thursday, October 6, 2011

kongsi sejarah kunci ka'bah

pintu ka'bah. dan sejarah kunciKunci
Hanya terdapat sebuah pintu untuk memasuki Kaabah dan ia dikatakan diperbuat daripada emas tulen seberat lapan tan (8,000 kilogram).
Pintu Kaabah itu pula hanya boleh dibuka oleh pemegang kunci dari Bani Syaibah. Menurut sejarah Islam, apabila Nabi Muhammad SAW meninggalkan Mekah kerana berhijrah ke Madinah, Mekah dikuasai oleh Bani Syaibah.
Pada tahun ketujuh Hijrah, berlaku perang pembukaan kota Mekah yang dimenangi tentera Islam. Berikutan itu, Saidina Ali diarahkan supaya mengambil kunci itu daripada Bani Syaibah, malangnya pintu Kaabah tidak dapat dibuka walaupun menggunakan anak kunci yang sama.
Anak kunci itu kemudian dipulangkan kepada Bani Syaibah atas perintah Allah menerusi ayat 58, surah An-Nisa’ yang mafhumnya, ‘Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya’.
Pada masa itu, Bani Syaibah belum memeluk Islam. Tindakan Rasullulah memulangkan semula kunci Kaabah itu telah membuka hati ketua Bani Syaibah untuk memeluk Islam diikuti semua pengikutnya.
Keturunan Bani Syaibah telah diamanahkan untuk memegang kunci Kaabah sehingga hari ini.
aku tertarik kepada sejarah kunci ka'bah dah sejarah ka'bah nie. tak tau lah kenapa. sebena nyerr ak suka baca dan nak tahu sejarah islam . ak tertarik semua nie sbb ak ada tgok kwn fb ak dia p sana. dah dia crita tentang serajah ka'bah sedikit. so ak tertarik dan nak tau selebih nya. so ak p satu tempat dah aku baca sejarah2 nie. and aku nak shera kat korang plak. apa salah nyerr kita kongsi sejarah islam kita. mungkin ramai yg dah tau tapi kita kongsi2 lah dgan kwan yang blum tau :) 

2 comments:

  1. mek suka bc kesah tok aieee.. mangga nya besar n pjg.. emas gik ya.. huhu.. even org biasa dpt kunci ya.. xkan dpt bukak juak. mok tgn keturunan bani syaibah juak..

    ReplyDelete
  2. yakah hahakz mek pun suka juak.. coz mek tauk skit2 tak ada pdh juak dlm pic kat fb tak ya hehee.. yalah baru pintu ya dpt bukak kan ^^

    ReplyDelete